Pozitif Enerji Bölgeleri (PEB'ler), hem kentsel yenilik laboratuvarları olarak hem de geleceğe hazır, enerji pozitif ve iklim açısından nötr kentsel yaşam ortamları yaratmaya yönelik somut, yerinde projeler olarak önem kazanmaktadır.
Sürdürülebilir ve iklim açısından nötr şehirlere ve bölgelere geçiş ihtiyacı, PEB'lerin geliştirilmesinde önemli bir etkendir. Pozitif Enerji Bölgeler talebi karşılamak için gerekenden daha fazla yenilenebilir enerji üreterek yıl boyunca net pozitif enerji dengesi sağlarlar.
Daha da önemlisi, birden fazla sürdürülebilirlik ihtiyacına cevap verebilirler. İnsanların yaşamak veya çalışmak isteyeceği güvenli ve sağlıklı bir geleceğin şekillendiğini göreceği uygun fiyatlı, kapsayıcı ve geleceğe yönelik kentsel yaşam ortamları olarak planlanmaktadırlar.
PEB'ler bir şehir içindeki özel (enerji), izole edilmiş bölgeler değildir. Enerji perspektifinden olduğu kadar daha bütünsel bir bakış açısına göre de kentsel ve bölgesel bağlamlara güçlü bir şekilde yerleşmişlerdir. Sürdürülebilir kentsel gelişimin önemli birer parçasıdırlar.
Bugün, yıllık bazda bakıldığında, AB'nin konut bina stoğunun yalnızca %1,3'ünde orta ila derin düzeyde enerji yenilemesi yapılmaktadır. AB'nin iklim hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, bu tür güçlendirmelerin daha yaygın hale gelmesi gerekmektedir. PEB'ler bu çabada önemli bir rol oynayabilir ve bu şekilde Avrupa’nın Yeşil Düzen'in Yenileme Dalgası hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunabilir.
AB Ufuk 2020 programında yer alan farklı akıllı şehir projelerinden elde edilen tecrübeler Pozitif Enerji Bölgeler Çözüm Kitapçığı’nda toplanmıştır. Kurumumuzdan Beril Alpagut’un da katkıda bulunduğu bu kitapçık PEB ile ilgili bütün soruları cevaplayamasa da başka kaynaklara da referans veren önemli bir çalışmadır.
https://smart-cities-marketplace.ec.europa.eu/insights/solutions/solution-booklet-positive-energy-districts