Gezegen halihazırda, sanayi-öncesi döneme göre 1,1 derece ısınmış durumda ve eşik olduğu düşünülen 1,5 dereceye yalnızda 0,4 derece kalmış durumda. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO)’nün hesaplarına göre önümüzdeki 5 yılda, yani bugün ile 2026 arasında bir yıl, 1,5 eşiğini aşma ihtimali %50’yi aşmış durumda. Geçtiğimiz 10 yılda bu ihtimal %10’lar seviyesindeydi.
Pandemi sonrası hızla yükselen seragazı emisyonları 2021 yılında tarihi rekorlarını kırmaya devam ededursun, Paris 2015’in sıcaklık artışlarını 1,5 derecede sınırlama ve 2100 öncesi artışı 2 derecenin epeyce altında tutma hedefleri, klasik verilen ama tutulmayan politik taahütler arasında yerini aldı bile. Önümüzdeki 5 yılın sıcaklık artışları, uzun sıcak dalgaları, kuraklık, fırtına ve siklonlar ve orman yangınları açısından, insanlığın göreceği en kötü dönemlerden olacağı konusunda geniş bir mutabakat var. Fosil yakıtları tümüyle yer altında bırakmak ve sera gazı tutulumunu da azami yapabilmek için son şanslar artık.
Fotoğraf: Hindistan’da Ganj nehrine törenlerde atılan bozuk paraları arayan bir genç. Büyük sıcak dalgası nedeniyle su seviyesi dramatik biçimde düşen nehrin dibi yer yer ortaya çıkmış durumda.