Tarihi nitelikte Kentucky Kasırgası ABD’de 265 km katederek ABD eyaletleri Kentucky, Illinois, Tennessee, Arkansas ve Missouri’de 78 kişinin ölümüne, onbinlerce kişinin elektriksiz kalmasına ve muazzam maddi hasara yol açtı. İklim değişikliği ve kasırga sıklık ve şiddetleri arasında doğrudan bir ilişki kuruluyor.
Sıklığı ve şiddeti artan doğal felaketler, büyük coğrafi bölgelerde hayatı felç ediyor, bölge ve kent ekonomilerine yıllarca toparlanamayacakları bir darbe indiriyor , toplumsal eşitsizlikleri had safhada arttırıyor. İnsan ve altyapı yoğun kentsel mekanların doğal felaketler karşısında aşırı derecede hassas olduklarını belirtmeye gerek yok.
Bütün bu karmaşıklığı anlatmak ve çözüm yolunu göstermek için tek bir sözcük kullanılıyor !
DİRENÇ ( RESILIENCE)
Şok ya da süreksizliklerden geri gelme yeteneğini (bounce-back) özetleyen bu sözcüğe kuşkusuz çok sayıda anlam yüklenmiş durumda. Kentler söz konusu olunca genelde denge arayışındaki dinamik karmaşık sistemler olarak tarif edilen kentsel sistemlerin şok ya da süreksizlik öncesi “normal” durumlarına geri gelmeleri olarak da anlaşılsa da, bugün kavrama yüklenen anlamlar arasında “bounce-back better” yani “daha iyi geri dönmek” de var. Bu tanımda, kimin için ve ne için direnç ya da kime ve neye geri dönmek gibi farklı açıların ortaya çıktığına dikakt çekmeli !