AB Komisyonu, 2 Şubat Çarşamba günü açıkladığı bir kararla, bazı nükleer enerji ve doğalgaz güç santrallarının "yeşil yatırım" kabul edilebileceğini açıkladı. Avrupa çapında yeşil milletvekilleri ve partilerinin şiddetli muhalefetine rağmen alınan kararla, ürettikleri kWs güç başına 270 g/CO2e 'den az salım yapan ya da 20 yıl boyunca yıllık salımlarını kurulu kW başına 550 kg/CO2e altında tutan santrallar "yeşil yatırım" sayılacak. Bugün oldukça yüksek CO2e salımı olan bazı "kirli" doğalgaz santrallarının, düşük CO2e gaz terkiplerine ya da üretimde kısıtlamalar yaparak "yeşil" statüsüne geçmelerinin yolu böylece açılmış oluyor.
Doğalgaz santralları için bu kararlar açıklanırken, nükleer'de 2045'den önce lisans almış olmak, yeşil yatırım etiketi taşıyor olmak ve nükleer atık bertarafı konusunda somut planlar ve kuralları olan ülkelerde yatırım yapıyor olmak gibi kurallar gelmiş durumda.
Komisyon yetkilileri bu kararları geçiş için gerekli gördüklerini söylerken AB'de ciddi bir muhalefet bu yeni enerji taksonomisi kurallarını engellemek için harekete geçti. AB Parlementosu içindeki Yeşil Partiler, yasalaşmayı engellemek için Parlementoda 353 oy sayısını elde etmeye çalışacaklarını açıkladılar. Çok tartışılacak bu kararın önümüzdeki günlerde ve haftalarda gündemlerde önemli bir yer tutacağı kesin.